• Oznámenie o udelení voľna podľa § 150 ods. 5 školského zákona

          •  

            Riaditeľka Základnej školy v Slatinských Lazoch udeľuje dňa 30.4.2024  (utorok ) žiakom voľno podľa . § 150ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní ( školský zákon ) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.Riaditeľské voľno sa udeľuje z prevádzkových dôvodov- výmena okien a vchodových dverí na budove školskej jedálne.

            Zároveň Vám oznamujeme, že z uvedeného dôvodu nebude v prevádzke školská jedáleň a ani školský klub detí /ŠKD /Vyučovanie bude pokračovať dňa 2.5.2024 podľa platného rozvrhu hodín.Žiaci, ktorí sú prihlásení na súťaž CO Mladí záchranári a súťaž vo Futbale sa samozrejme súťaže zúčastnia. Bližšie informácie u triednych učiteľov Vašich detí. 

             

            Ing. Miroslava Hozlárová

            riaditeľka ZŠ

          • Medzinárodná súťaž Englishstar

          • Dňa 25.4.2024 sa 11 žiaci našej školy zúčastnili na medzinárodnej súťaži ENGLISHSTAR v anglickom jazyku.  

            Hlavným poslaním tejto súťaže je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie. 

            Deti riešili testy zamerané na jazykové zručnosti ako čítanie s porozumením a písanie v stanovenom čase 45 minút. 

            Usporiadateľ zverejní výsledky súťaže na internetovej stránke www.englishstar.sk, najneskôr 20.6.2024. 

            Všetkým súťažiacim držíme palce. 

          • Deň Zeme v našej školičke :)

          • 22. apríl - Deň Zeme.   

            (Nie, nezabudli sme naň, ale kvôli daždivému počasiu sme ho na našej škole mali o deň neskôr, t.j. 23. 4. 2024.)

            Je to deň, kedy by sme mali byť bližšie k prírode, deň, kedy by si každý z nás mal uvedomiť ako sa správame k planéte, na ktorej žijeme, či jej pomáhame alebo škodíme.

            Tento rok sme sa rozhodli vyčistiť a pomôcť nielen prírode v obci, ale aj našej škole. A tak sme si vyhrnuli rukávy  a pustili sa do toho.

            Deti na 1. stupni si nasadili rukavice , zobrali vrecia na odpad  a vybrali sa odbremeniť prírodu našej obce od vecí, ktoré do nej nepatria. 

            Žiaci 2. stupňa sa pustili do upratovania našej školy a jej okolia - pomohli ošmirgľovať dvere, prekopať doskočisko, poprenášať pomôcky na TSV, vyrobiť vtáčie búdkya mnoho iného. 

            Všetkým za pomoc patrí veľké ĎAKUJEM! 

          • Návšteva Lesníckych dní

          • Aj tento rok sa žiaci 1. stupňa zúčastnili 18. ročníka Lesníckych dní vo Zvolene, ktoré sa konali v piatok 19. apríla 2024. 

            Zaujali nás mnohé aktivity lesnej pedagogiky, environmentálnej výchovy, vyskúšali sme si prvú pomoc či hasičskú techniku a hasenie ohňa, skúsili si vyrobiť krásne prívesky z čierneho orecha, svoje zručnosti si vyskúšali pri výrobe vtáčej búdky, pílení, zatĺkaní klincov, zoznámili sa s poľovníckymi tradíciami, zdravými produktami a potravinami z lesa, pozreli si ukážky sokoliarstva, identifikovali sme stopy zvierat, zahrali sa, zabavili a užili si deň.

            Aj takýto bol náš piatok strávený vo Zvolene. Ale veď si pozrite naše fotky, tie povedia viac než slová. :)

          • OK Vybíjaná

          • Dňa 16.4. sa naši žiaci zúčastnili OK vo vybíjanej. Aj keď sa žiaci neumiestnili na víťazných priečkach, prejavili veľkú bojovnosť, za ktorú im patrí veľká pochvala.

          • Celoslovenská výtvarná súťaž pre triedy ZŠ pri príležitosti Svetového dňa obezity 2024

          • Vyhlásenie víťaza krajského kola 2. ročníka za Banskobystrický kraj

             

            Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici v spolupráci s Akadémiou umení v Banskej Bystrici vyhodnotil krajské kolo 2. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže pre triedy základných škôl pri príležitosti Svetového dňa obezity 2024. Tohtoročnou témou bolo „Ovocie a zelenina ako superhrdina".

            Víťaznou kresbou za Banskobystrický kraj je dielo 4. ročníka zo Základnej školy Slatinské Lazy. Žiaci tejto triedy budú ocenení peňažnou poukážkou na nákup športovej výbavy.

            Víťazom gratulujeme a veríme, že pre všetkých zúčastnených bude aj naďalej ovocie a zelenina ich superhrdinom.

          • Čítame pre radosť

          • Naša škola sa zapojila do rozvojového projektu ,,Čítame pre radosť" a získala finančné prostriedky vo výške 1000€ na zakúpenie kníh a zriadenie 4 triednych knižníc.

            A tak by sme vám chceli predstaviť naše nové knižné prírastky (je ich vyše 100ks). 

            Radosť detí (a, samozrejme, aj naša) bola obrovská, knihy boli veľkým lákadlom a deti si hneď vybrali tú ,,svoju", ktorá ich zaujala a začali čítať, či si ich požičali domov. 

            Triedne knižnice sú neustále prístupné každému dieťaťu, knihy si môžu požičať i deti z iných ročníkov a budovať tak svoj vzťah ku nim a k čítaniu.

             

            ,,Knihy sú otvorené dvere do čarovného sveta.“

            Francois Mauriac

             

            „Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“

            Jacqueline Kennedy

             

            “Ak neradi čítate,

            tak ste len nenašli tú správnu knihu.”

            J.K. Rowling

          • Prepojenie techniky s poznaním biotopov

          •  

            Atraktívnou témou súčasnej edukácie je riešenie medzipredmetových vzťahov. Na hodinách techniky naši šikovní žiaci vyrábajú z dreva aj takéto kŕmidlá, ktoré je vyhľadávané vtáctvom práve v chladnom období.

            Vyrobené drevené kŕmidlo bude v jesenných a zimných mesiacoch pomocou a záchranou pre hladné vtáctvo, ktorému vďačíme za likvidáciu hmyzu v našom okolí. Symbióza človeka s prírodou je nevyhnutným predpokladom trvalo udržateľného rozvoja!

             

          • Poďakovanie spoločnosti Slavia Production Systems

          •  

            Touto cestou sa chceme poďakovať spoločnosti Slavia Production Systems, ktorá nás ako najaktívnejšiu školu v súťaži Talenty pre firmy zároveň obdaroval pomôckou na hodiny techniky.

            Dar venovaný od spoločnosti Slavia Production Systems bude využitý na našej škole práve za účelom rozvíjania týchto zručností. Naša škola ZŠ Slatinské Lazy vyslovuje spoločnosti Slavia Production Systems a hlavným inštruktorom pre duálne vzdelávanie p. Ing. Golianovi  a p. Ing. Kucejovej, ktorí dar odovzdali,  ešte raz Veľké poďakovanie!

             

          • Noc s Andersenom

          •  

            Už tretí rok sa zapájame do medzinárodného rozprávkového podujatia Noc s Andersenom. Predchádzajúce ročníky sme si pripravovali aktivity len so žiakmi so ŠVVP, tentokrát aj s naším krúžkom. 

            S najmladšími Šikovníčkami sme hľadali postavičky z rozprávok, ktoré poznajú. Porozprávali sme sa o Hansovi Christianovi Andersenovi a prečítali rozprávku o Palculienke, ktorej názov sme vylúštili v rozprávkovej tajničke a časť prehrali v "žabom rybníku" z chia-semiačok:)

            Popri tom sme sa oboznámili aj so životným cyklom žiab a vážok. K vymaľovaným obrázkom sme hľadali texty z rozprávky. S väčšími Šikovníkmi sme si vyrobili opice do poličiek a zoznámili sa s Frickom z knihy Opice z našej police, ktorú sme vybrali kvoli 95. výročiu narodenia ilustrátorky Boženy Plocháňovej. Venovali sme sa aj 100. výročiu narodenia českého spisovateľa Eduarda Petišku a jeho knihe Staré grécke povesti a báje.

          • Deň učiteľov – 28. marec


          • Na Slovensku a Česku oslavujeme Deň učiteľov od roku 1955. 28. marec pritom nie je náhodný. V tento deň si totiž pripomíname výročie narodenia Jana Amosa Komenského.


            Pedagóg, filozof, spisovateľ a teológ Jan Amos Komenský sa narodil pred 432 rokmi, 28. marca 1592. Dodnes je považovaný aj za učiteľa národov, svojím dielom, názormi a pedagogickou činnosťou sa zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky.

             

            Presadzoval povinnú školskú dochádzku pre všetky deti, bez ohľadu na sociálne pomery dieťaťa či jeho intelekt.
            Deň učiteľov sa začal v Československu oslavovať v roku 1955. Ostalo to tak aj po tom, ako v roku 1994 vyhlásila organizácia UNESCO Svetový deň učiteľov, ktorý pripadá na 5. októbra.

          • Ponožková výzva

          • Pri príležitosti Svetového dňa Downovho syndrómu dávame do pozornosti, že dňa 21. marca 2024 sa aj my zapájame do ,,PONOŽKOVEJ VÝZVY". 

            A ako sa zapojiť? 

            Úplne jednoducho - dajte si vo štvrtok ráno (21. marca 2024) na nohy ponožky rôznych farieb a aspoň takýmto spôsobom môžeme vyjadriť sympatie a podporu ľuďom s DS.  

            #ponozkovavyzva

          • Čítajme si ...

          • Linka detskej istoty organizuje 15. ročník celoslovenského detského čítateľského maratónu "ČÍTAJME SI..." 2024

            A zapájame sa doň aj tento rok! :)

          • Okresné kolo - Volejbal

          • 13.3. sa naši žiaci zúčastnili Okresného kola starších žiakov vo volejbale. Naši chlapci prejavili svoje športové zručnosti ako aj túžbu po výhre.

            Všetkým zúčastneným žiakom patrí veľká vďaka za úžasnú reprezentáciu našej školy Slatinské Lazy.

            Ďakujeme :)

          • Hviezdoslavov Kubín - OK

          • Dnes (14. marca 2024) sa naši štyria víťazi školského kola - Betka Mažgútová (3. ročník), Maťko Kamenský (3. ročník), Julka Paprčková (5. ročník) a Maťka Mažgútová (8. ročník) - zúčastnili okresného kola súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín v CVČ Trend v Detve. 

            V silnej konkurencii (57 súťažiacich z 11 základných škôl a 2 základných umeleckých škôl) získala Julka Paprčková krásne 2. miesto a postupuje tak ďalej do regionálneho kola, ktoré sa bude konať vo Zvolene. 

            Všetkým štyrom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a Julke srdečne blahoželáme  ku krásnemu úspechu a držíme palce v ďalšom kole. 

          • Geografická olympiáda OK

          • Dňa 12. 03. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Geografickej olympiády v Detve. Olympiády sa zúčastnili 2 žiaci, ktorí súťažili v 2. kategóriách a postúpili zo školského kola.

            Úlohy opäť pozostávali z teoretickej a praktickej časti, pri ktorej bolo treba pracovať s atlasom. Jerguša Staviščáka (6. ročník) od  3. miesta delil len 1 bod, obsadil krásne 4. miesto. Kategória je náročná, pretože sú v nej spojení žiaci 6. aj 7. ročníka. Pre Julku Paprčkovú (5. ročník ) bola geografická olympiáda novou skúsenosťou. Bola úspešnou riešiteľkou ŠK a postúpila z 1. miesta. Usilovne sa pripravovala na OK a získala plno nových vedomostí a zručností. Tešíme sa na ich ďalšie geografické úspechy.

            Obom súťažiacim patrí veľké poďakovanie za to, že si našli čas a energiu na prácu navyše, mimo svojich školských študijných povinností a dôstojne reprezentovali našu školu ZŠ Slatinské Lazy. :))

             

          • Zápis do 1. ročníka

          • 3. 4. 2023

            Základná škola v Slatinských Lazoch

            pozýva rodičov a predškolákov

            10.4.2024 od 9:30 hod. - do 15:00 hod.

                                     na „ Zápis do 1. ročníka “

            Zápis bude organizovaný za prítomnosti dieťaťa v priestoroch základnej školy, zákonný zástupca prinesie vypísanú prihlášku, podpísanú oboma rodičmi, ktorú si môže stiahnuť z webovej stránky školy, v časti TLAČIVÁ – Prihláška do ZŠ – šk.r. 2024/2025, alebo si zákonný zástupca môže tlačivo vypísať priamo v škole

            ALEBO

            zákonný zástupca pošle elektronickú prihlášku, ktorá je k dispozícii na webovej stránke základnej školy (v časti elektronická prihláška) emailom najneskôr do 8.4.2024 na školský email: sllazy@centrum.sk

            Všem školákům... - Základní škola a mateřská škola Libchavy | FacebookNápady (29) na tému Obrázky kreslené rôzne | deti, bystrohlav, čitáreň

            K zápisu je potrebné, aby si zákonní zástupcovia pripravili:

            - rodný list zapisovaného dieťaťa a jeho preukaz poistenca,

            - občiansky preukaz zákonných zástupcov zapisovaného dieťaťa,

            - 20 eur na zakúpenie základného balíčka učebných pomôcok pre prváčika

            Kritériá na prijímanie detí do našej školy:

             

            školská zrelosť a vek dieťaťa - 6 rokov do 31. 8. 2024

            Prajeme všetkým žiakom a študentom... - Blahoželania a citáty | Facebook

             

             

              Zápis trvá cca 15 - 20 min. - dieťa počas neho vyplní depistážny dotazník - ide o súbor úloh, ktoré by dieťa malo bez problémov zvládnuť. Na zápis nie je potrebná žiadna príprava,

             môžeme prijať  deti, ktoré sú aj  z iných obcí.

          • Projekt "Floorbalom k pohybovým hrám"

          • Súčasťou projektu ,,Floorbalom k pohybovým hrám bolo použitie nakúpených pomôcok (floorbalové hokejky, loptičky a brankárske sety) na hodinách telesnej výchovy.

            Aktívny pohyb formou tímových hier podporuje v deťoch myšlienku Fair-play a prispieva k celkovému rozvoju zdravia.

            Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.